De gast die alles wil hebben maar niets wil geven
Afhankelijk van verschillende delen in de wereld, zijn fooien iets van essentieel tot onbeleefd. Over het algemeen zeggen we nooit nee tegen gratis geld dat gasten ons achterlaten voor de service. Het is duidelijk dat we af en toe minder geluk hebben en een gast tegenkomen die alles wil hebben, maar niets wil geven.
Hoe herken je deze persoon:
-
Heeft niet veel geld te besteden
-
Vragen om willekeurige dingen die niet per se logisch zijn
Het is onze taak om mensen de dingen te serveren die ze willen eten of drinken. En als ze iets extra’s nodig hebben, regelen we dat voor ze, meestal zonder extra kosten. Dit is een leuk gebaar, maar er wordt vaak misbruik van gemaakt. Heeft uw gast extra suiker nodig? Een extra (schijfje) limoen misschien? Misschien wat meer water?
Helemaal geen probleem. Het houdt ons meer bezig dan we hadden gehoopt, maar het is tenslotte onze taak.
Als je het gevoel hebt dat je alles hebt gedaan waar ze om vroegen en je deed het onmogelijke, is het niet leuk om deze extra dankbaarheid (in de vorm van geld) niet te ontvangen.
Als je een vast salaris hebt, maakt het minder verschil. In de VS werkt het anders. Daar zijn fooien een essentieel onderdeel van het salaris van horecamedewerkers.
Persoonlijke opmerking:
‘De rekening alstublieft’! Bij het brengen van de rekening voel je de spanning al stijgen. De gast staart glazig naar het bedrag dat duidelijk onderaan is afgedrukt.
De beste manier is altijd om iemand een moment te geven om te betalen. De gast kan dan een beslissing nemen zonder jouw adem in zijn of haar nek. Als je op een fooi wacht, zie je er armoedig uit.
Je moet niet om meer of betere fooien vragen en smeken. Je hebt je eigenwaarde en als het deze keer niet meezit, is er altijd morgen nog.
Gastvrije groet,
Den The Man