12 Tips: Hoe schoon is jouw stoel?

12 TIPS – Hoe schoon is jouw stoel?

De kans is groot dat voor Covid-19, jij niet zo vaak dacht aan hoe schoon jouw stoel is in een restaurant, bar of andere openbare gelegenheid. De tijden zijn veranderd en als horecamedewerker, manager of ondernemer zal jij je ook moeten aanpassen.

Schoonmaakklusjes moeten bij iedereen prioriteit krijgen. Daarom is een goed en logisch schoonmaakplan met de juiste protocollen onmisbaar  geworden.
Het zorgt ervoor dat jouw gasten zich veilig voelen. Je wilt de focus van de gast leggen bij de beleving en jouw diensten en product, niet bij het zorgen maken om bacteriën en virussen.

Een goed schoonmaakplan verlaagd het risico voor medewerkers en voor gasten. Hier 12 tips om te zorgen voor een ‘schone zitplek’ in de horeca.

  1. Evalueer jouw vierkante meters: Het is van belang om te weten hoeveel mensen er in de zaak kunnen en hoeveel ruimte je nodig hebt voor alle meubilair. Kan je eventueel een gedeelte buiten kwijt?
    “Less is more” zal het motto zijn voor het veiligheidsvraagstuk in de horeca.
  2. Heroverweeg al jouw activiteiten: Een menukaart aangeven, eten opscheppen bij een buffet; voorheen hele normale dingen. Tegenwoordig moet je goed nadenken over het minimaliseren van contactmomenten en het elimineren van activiteiten die contactmomenten uitlokken.
    Overweeg uitsluitend online reserveringen aan te nemen bijvoorbeeld.
    Op events rondlopen met schalen bittergarnituur behoort (voorlopig) toch wel tot het verleden.
  3. Hygiene-items: Handgel, schoonmaakdoekjes en luchtverversers zijn waardevolle items geworden in de strijd om de gunst van de gast. Maak een sterke eerste indruk door dergelijke items paraat te hebben direct bij de ingang.
  4. Deel jouw hygienemaatregelen ‘luid en duidelijk’: Ik bedoel uiteraard niet letterlijk, maar wel door berichtgeving online, via socials en met visuele uitingen in jouw zaak. Hygiene-tips zoals handen wassen, mondmaskers dragen en contactloze mogelijkheden moeten zoveel mogelijk worden gedeeld.
  5. Gebruik elektrostatische desinfectie spray: Vooral gebruikt in de medische wereld en de high-end eventwereld. Elektrostatische sprayers kan eenvoudig bacterieen doden in grote ruimtes. Een desinfecterende spray welke elektrostatisch wordt geladen komt op plekken die worden gemist bij een normale schoonmaak.
  6. Niet alle schoonmaakmiddelen zijn gelijk: In 2020 gaat het allemaal om schoon en hygiënisch. Sommige schoonmaakmiddelen zijn beter dan anderen, en anderen zijn juist geconcentreerder. Zorg ervoor dat de medewerkers getraind zijn en weten hoe en welke middelen te gebruiken.
  7. Schoonmaken en desinfecteren: Het zijn 2 verschillende processen. De combinatie van beide zorgt voor resultaat. Schoonmaken verwijdert stof en vuil, desinfectie vermindert de kans bacterien en virussen die ons ziek kunnen maken. “Eerst schoonmaken, dan desinfecteren.”
  8. Schoonmaak frequentie: Punten met veel contactmomenten(deurklinken, wastafels, etc.) moeten de hele dag door schoon gemaakt en gedesinfecteert worden. Na sluitingstijd kan er een diepere reiniging plaatsvinden, bijvoorbeeld doormiddel van een uitgebreide schoonmaak in combinatie met elektrostatische desinfecterende spray.
  9. Desinfectie heft tijd nodig:Snel een spray en een doekje heeft weinig zin. Desinfectie heft tijd nodig om zijn werk te doen, het werkt niet direct.
    Een desinfectant moet vaak enkele minuten inwerken na het aanbrengen. Elk product heeft verschillende kenmerken, dus lees de etiketten goed.
  10. Microvezeldoekjes: Deze doekjes zijn onmisbaar geworden. Ze verwijderen onzichtbare microbe zoals bacterien, virussen en andere bacillen.
  11. Ventilatie:Zorg voor een goede en adequate ventilatie in alle ruimtes. Werk met schoonmaakmiddelen, desinfectie en luchtaan- en afvoer. Hiermee voorkom je het inhaleren van ‘vervuilde’ lucht door gasten en personeel.
  12. Wees op de hoogte van relevante wet- en regelgeving: Overleg met jouw lokale overheidsorganen wat wel en niet kan of mag. Weet wat de regels zijn en hoe je hiermee moet omgaan. Zorg voor de juiste data en planning mocht er iets misgaan.

Het volgen van deze tips zorgt er voor dat jouw gasten weten dat je alles hebt gedaan en wilt doen om een perfecte en veilige omgeving te creëren. Zo kunnen zij gerust genieten van jouw producten en diensten.

Hospitality zorgt voor voor tientallen miljoenen banen wereldwijd. Laten wij ons steentje bijdragen om alles zo snel mogelijk weer op de rit te hebben…

Related Articles

Fooien achter de bar

De meesten van ons waarderen fooien, voor sommigen is dit zelfs hun belangrijkste inkomen. Voor anderen betekent het niets en worden ze beledigd door tips…