Kostenberekeningen
Inzicht krijgen in kostenberekeningen is essentieel. Kortom, het geeft een idee van de verwachte kosten versus inkomsten per product. Verschillende soorten bedrijven hebben verschillende soorten kosten, hoewel de berekeningsmethode hetzelfde blijft.
In alle lagen van management speelt kostencalculatie een rol, bijvoorbeeld:
-
Onderhandelingen met leveranciers.
-
Nieuwe menu’s maken.
-
Verkoop en offertes.
-
Upselling in jouw bar of restaurant.
-
Horeca kengetallen
De noodzaak om de kostenberekening onder de knie te krijgen, wordt duidelijk wanneer je een eigen bedrijf bezit. We weten allemaal dat het bedrijf een leverancier moet betalen voor de producten die we kopen. Maar hier houden de kosten niet op.
“Als we een bier kopen voor € 1 en verkopen voor € 4, wat is dan de winst?”
Er komt meer bij kijken, waardoor deze blog een zeer belangrijke is om te begrijpen.
Om volledig te begrijpen hoe prijzen worden berekend en welke kosten een bepaald bedrijf zou kunnen hebben, moeten we elk bedrijf afzonderlijk nader bekijken. We kunnen echter ruwweg bedenken wat jouw bedrijf feitelijk per item moet betalen als alle kosten van een bedrijf over alle verkochte items moeten worden verdeeld.
Hier zijn enkele kosten, die voorkomen in ongeveer alle horeca waar je misschien niet direct aan had gedacht:
-
Kosten van glaswerk en borden.
-
Gebroken glaswerk en borden.
-
Ijsblokjes
-
Rietjes
-
Garnituren
En meer in het algemeen, kosten die ook bestaan zonder omzet, maar toch betaald moeten worden en dus de prijsstelling bepalen van de verkochte producten:
-
Energierekening
-
Kosten van accountant
-
Marketing
-
Schoonmaak
Alles wat je om je heen ziet en gebruikt op je werkplek, kost geld voor het bedrijf. Daarom hebben alle items een bepaalde prijsstelling waarbij al deze kosten een groot of klein percentage in hebben.
Bekijk ook meer over:
Persoonlijke opmerking:
Ik hoop dat je je realiseert hoe moeilijk het voor het bedrijf is om de juiste prijzen voor menu-items te bepalen. Het moet niet lichtzinnig worden opgepakt, omdat het het verschil maakt tussen de mogelijkheid dat de ondernemer het salaris van zijn personeel kan betalen of failliet gaat. Als je niet zeker weet hoe je met deze berekeningen kan werken, lees dan mijn volgende items door. Doe niet zomaar iets. De prijzen moeten logisch zijn en alle kosten dekken die het bedrijf heeft, inclusief uiteraard een percentage om te zorgen voor winst.
Prijs de producten niet alleen omdat jouw buurman een bepaalde prijs heeft. Werk vanuit je eigen perspectief, geloof in jezelf!
Gastvrije groet,
Den The Man