Schijnzelfstandigheid ZZP in de horeca
Flex-ZZP’en in de horeca moet oppassen
Vorig jaar gaven vakbonden CNV en FNV al te kennen aan het bedrijf ‘Temper’ dat zij het oneens waren met de werkwijze van dit bedrijf. Temper zou ZZP’ers ten onrechte zo noemen, het zou gaan om werknemers in loondienst.
Via de app van Temper kon iedereen zich inschrijven voor shifts in de horeca, als een soort uitzendbureau. De persoon kwam dan te werken op verschillende locaties met Temper als tussenpersoon. Temper regelde ook de betalingen en hielp de personen met belastingaangifte en facturatie aangezien je er alleen kon werken als ZZP‘er.
Met deze constructie was het voor Temper natuurlijk veel eenvoudiger ondernemen aangezien zij niet verantwoordelijk waren voor vele werkgeversverplichtingen en de ZZP’er(vaak studenten) konden meer verdienen dan in normale loondienst.
Dit lijkt natuurlijk een win-win situatie maar het ontbreken van een sociaal vangnet door het willen ontwijken van belastingen/kosten blijkt sinds de Coronacrisis onhoudbaar. Veel ZZP’ers voldeden namelijk niet aan het urencriterium en hebben geen recht op tegemoetkomingen of enige andere financiële hulp.
Nadat eerder Deliveroo al op de vingers werd getikt door de rechtbank voor het hebben een ZZP-constructie met schijnzelfstandigheid, wordt nu hoogstwaarschijnlijk ook Temper terechtgewezen. Dat lijkt althans de uitkomst in een gelekt conceptverslag van de areidsinspectie SZW.
Iedereen die werkte via Temper moet worden aangemerkt als werknemer van Temper, als zijnde via een uitzendbureau. Dit betekent dat Temper waarschijnlijk jarenlang geen werkgeversbelastingen betaalde en wellicht ook andere boetes tegemoet kan zien.
Of dit onderzoek ook gevolgen heeft voor de belastingverplichting van de voormalige ZZP’er die nu als werknemer is bestempeld, is onduidelijk.
Bron: MT/Sprout