Vodka is de Bitcoin-crypto van de horeca

Vodka: de Crypto-valuta van de horeca

  ’s Werelds meest bekende sterke drank: vodka.
Een product wat qua populariteit en prijs net zo volatiel is als de Bitcoin.
Door de jaren heen zijn er flink wat verschuivingen geweest in de markt.

Waar vroeger elk cocktailboek vodka als basis had, is dat nu allang niet meer zo.
Vodka kent een heftig verloop vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw. De grote merken als Smirnoff, Absolut, Stolichnaya en Finlandia hadden de grootste markt in handen: Verenigde Staten.

Tot een onbekend merk; “Denaka” uit Denemarken besloot de markt open te breken. Een marketingcampagne van vele tientallen miljoenen vertelde iedereen dat Denaka “de duurste vodka ter wereld” was. Een moedige poging om een geur-, kleur- en smaakloze drank door te laten dringen in een verzadigde markt. Dat een goedkoop ogende vodka zomaar claimt de duurste ter wereld zijn zonder enige vorm van support is ruim 30 jaar later natuurlijk ondenkbaar.

Ondanks dat vodka nog steeds het grootste deel van gedistilleerde dranken vormt, is er een hoop veranderd. Waar 15 jaar geleden de ‘sky the limit’ was; bijvoorbeeld wereldsterren die hun naam aan een merk verbonden. Meest bekend was waarschijnlijk P. Diddy en Ciroc vodka. Het merk van Diageo ging van 50.000 dozen omzet per jaar naar meer dan 2 miljoen(!) dozen per jaar.
Het budget is echter op en dergelijke vodka-campagnes zijn er niet meer.

Tequila is populair door George Clooney(Casamigos) en ook Ryan Reynolds(Aviation Gin) pikt een graantje mee. (pun intended)

Smirnoff, Absolut, Finlandia

 

When did vodka stop being cool?

Het originele succes van vodka is makkelijk te verklaren. Het was makkelijk te maken, goedkoop en je werd er snel dronken van. Het was geur-, kleur- en smaakloos dus kon gemakkelijk worden gemixt met eigenlijk alles. De veelzijdigheid was vroeger het sterkste argument voor bartenders om te kiezen voor vodka.

Vanaf halverwege het eerste decennium van deze eeuw kwamen de eerste barstjes in de vodka-bubble. De markt ontplofte met honderden vodka-brand die allemaal met elkaar concurreerden. In diezelfde tijd werd ‘craft-bartending’ belangrijker en won aan populariteit. Deze vorm van bartending richtte zich op smaakexplosies, complexe combinaties en ‘spannende’ dranken als vermouths, gin en bijzondere rum.

De gast is bereidt meer te betalen voor Bourbons of Japanse Whisky aangezien de gast tegenwoordig meer weet, geld heeft en niet genoegen neemt met simpele dingen.

Vodka probeerde met diverse smaakjes mee te gaan in het veranderende speelveld. Het is nog steeds de nummer 1 gedistilleerde drank in de wereld. Langzamerhand accepteren bartenders vodka ook weer meer. Het is tenslotte een ‘money printer’, zo heeft vodka de afgelopen jaren vele slagen verloren maar wint het tot nu toe steeds de oorlog.Smirnoff, Absolut, Finlandia

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn