Bestellingen opnemen

Een vrij essentieel onderdeel van werken in de bediening is het opnemen van bestellingen.

Op het moment dat je aan tafel staat, ben je verkoper. Wanneer ze beginnen met bestellen, kan jij jouw gasten sturen. Onthoudt dat jij de leiding hebt en beslist hoe hun bezoek zal verlopen.

Probeer dus te upsellen:

  • Als ze voorlopig alleen drankjes bestellen, stel dan wat fingerfood of snacks voor
  • Vraag bij een bestelling voor een hoofdgerecht of ze ook voorgerechten zouden hebben
  • Maak bij het bestellen van een volledig menu duidelijk dat u een goede fles wijn kent die bij hun eten past

Je moet alles weten over je menu:

Het meeste staat natuurlijk in de menukaart omschreven, maar gasten stellen altijd vragen. En als ze dat doen, wil je niet steeds heen en weer rennen naar de chef om het na te vragen. Vooraf geïnformeerd zijn zal het werk absoluut sneller en gemakkelijker maken.

Een gast kan ook om jouw suggestie vragen, wees voorbereid en weet wat je moet zeggen. Het hoeft niet echt jouw favoriet te zijn, het kan het item zijn met de grootste marge of datgene dat hoognodig verkocht moet worden.

Wanneer je een bestelling opneemt moet je daarna, afhankelijk van het bedrijf, op de een of andere manier die bestelling bij de bar en / of keuken krijgen. Het kan gewoon een stukje papier zijn of een gedrukt ticket via een computersysteem. Welk systeem er ook wordt gebruikt, zorg ervoor dat je zoveel mogelijk communiceert via de tickets. Hoe minder verbale communicatie, hoe kleiner de kans op fouten.

Als het eenmaal is opgeschreven, kan je het altijd opzoeken en wordt het opgeslagen. Dat betekent dat je het niet meer in je hoofd hoeft te houden.

 

Persoonlijke opmerking:

Sommige restaurants werken met tablets op hun tafels die een deel van de charme van het vak wegnemen. Gasten bestellen gewoon met een computer en er is geen menselijke interactie nodig bij het bestellen. Dat vind ik jammer. Ik waardeer altijd een vriendelijke en informatieve bedieningsmedewerker. Het maakt deel uit van de Guest Experience Cycle.

Nog niet zo lang geleden werden alle bestellingen opgenomen met pen en papier of de serveerster of ober herinnerde zich gewoon een bestelling. Je kon oogcontact maken en een gesprek voeren.

Laten we hopen dat computers niet al onze banen zullen overnemen …

Gastvrije groet,

 

 

Den The Man

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn