Black Friday

Black Friday..? Zwarte bladzijde bedoel je!

Dat het afgelopen weekend weer feest was overal in Nederland kan je niet zijn ontgaan. Overal zag en hoorde je de inspanningen van marketingafdelingen van alle retailers.

Het was namelijk: “Black Friday”, de offline variant van “Cyber Monday”. Zogenaamde huizenhoge kortingen op eigenlijk alles wat onze consumentenhartjes maar kunnen begeren. Zo kon het zomaar gebeuren dat de binnensteden van Amsterdam en Rotterdam overspoeld werden door voormalige horecagasten. Diezelfde gasten die ook nu de horeca zouden bezoeken als ze dat zouden mogen.
Zij zochten gehaast hun weg naar koopjes, terwijl winkeliers alle maatregelen met een extra container zout namen. Iets wat horecaondernemers ook graag zouden doen, maar dan schreeuwen de media moord en brand en staan politici vooraan om hun mening te verkondigen dat de horeca ‘buitensporig’ en ‘onevenredig’ bijdraagt aan de verspreiding van het virus.

Het is weer het zoveelste deksel op de neus voor de horecaondernemer.
Helaas is het nog steeds zo dat de kleine en/of lokale horecaondernemers onvoldoende georganiseerd zijn om een vuist te kunnen maken.
Zij kunnen slechts lijdzaam toezien vanaf de zijlijn en op social media hun ongenoegen laten blijken onder posts van een foto met duizenden mensen boven, op en in elkaar.

Alles bij elkaar genomen is dit politiek gezien niet te verklaren, maar met een zo’n oprecht mogelijke ‘sorry’ ook snel weer vergeten en vergeven door de maatschappij. Maar niet door de horecamensen, die zien en merken steeds meer voorbeelden van hoe alle branches groeien en lachen terwijl het voor ons eigenlijk helemaal niet zo leuk is.

Zou het tegen de kerstdagen aan met de extra koopzondagen en -avonden ook weer gezellig druk zijn in de binnenstad? Vast wel toch?
En zou de horeca dan ook nog dicht zijn omdat er anders teveel mensen samen zijn in 1 ruimte?

Black Friday 2020 was een zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken van de horeca.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn